Ah, det är dags att smaksätta din pipa ordentligt, ett steg som kräver lika mycket finess som förberedelser. Visserligen kan det verka som en instinktiv sak att göra, men tänk igen, mina kära tobaksälskare! Det ligger en hel savoir-faire bakom varje bloss, en teknik att bemästra. Så luta dig tillbaka, gör dig redo att bli initierad, på denna resa där njutning och kunskap möts.
Ah, de subtila njutningarna av tobakspipan! Men som med all god underhållning finns det regler att följa, annars riskerar du att få en tunga mer bränd än en biff på en grill. Om du drar för hårt i din tobakspipa kan den brännas. Det här är ingen tävling i att blåsa födelsedagsljus! Men vi är här för att förhindra dessa missöden.
Tips för att röka pipan
Innan du röker den måste du lära dig hur du lindar in din pipa med tobak. Genom att följa denna guide kommer du att se till att skålen alltid är laddad med rätt densitet av tobak. Det ger en behaglig dragning och minskar antalet tändningar.
Så innan du börjar röka pipa vill jag introducera dig till den delikata konsten att packa in din pipa.
Vi pratar inte om presenter här, utan snarare om att fylla bollen med tobak så att den sjunger en perfekt symfoni av rök med varje bloss. Följ våra råd så undviker du att få en tobaksskål som är lika tät som en ministers dagbok, eller lika lös som en presskonferens. Med andra ord, hitta den perfekta balansen för en smidig dragning och en problemfri upplevelse!
På samma sätt erbjuder vi en omfattande guide om hur du tänder din pipa på rätt sätt. Genom att följa den här processen säkerställer du korrekt förbränning för en längre och mer komplett piprökningsupplevelse.
Väl, mina kära piplärlingar, det är dags att ta itu med ett viktigt ämne, tändning. För ja, det räcker inte att packa pipan som ett proffs, du måste också veta hur du ger den eld på rätt sätt. Men varning, en tight draw kan förstöra
din
kväll.
Vård av din pipa
Följ guiden och se till att du har good culotte på din pipa om den är ny. Att breecha en pipa är en enkel procedur som innebär att du röker progressivt pipan en fjärdedel full och långsamt ökar andelen tobak varje gång. Detta ger pipan ett jämnt lager av tobaksavlagringar (kol), som kallas skorpa. Skorpan isolerar din pipa, vilket förhindrar skador på träet och kan även förbättra smaken.
Och glöm inte att en bra rengöring efter varje röksession är lika viktigt som en uppfräschning efter en episk strid. Tro mig, din pipa kommer att tacka dig för det, och det kommer du också att göra när du njuter av nästa rökpuff med smak.
Så här röker du en tobakspipa
I den här guiden utgår vi från att skålen precis har tänts. Du vill alltså lära dig hur du drar i pipan och hur du röker den. Vi kommer att dela upp rökningsprocessen i flera steg.
Hur man drar i en pipa
En hel skål i en medelstor pipa kan ta mellan tjugo och fyrtio minuter med rätt teknik. Det finns dock ingen enskild metod för att röka pipa. Det
finns dock några saker att tänka på.
För det första får piprök inte inhaleras. Istället bör man, precis som med cigarrer, smutta på röken.
Också, undvik att klämma pipans ände mellan tänderna för hårt. Om du klämmer för hårt kan saliv rinna ner i pipan och orsaka gurglande. Ta tag i pipans
kropp med handen eller låt den hänga naturligt.
Att dra i en pipa är ungefär som att dra i ett sugrör. Men i stället för att svälja röken håller du den i munnen. Medan röken hänger kvar i gommen kan du ta en stund och njuta av smakerna och aromerna innan du andas ut.
Slutligen kräver det ett visst mått av kontroll att dra i en pipa.
Om du drar för hårt riskerar du att påverka upplevelsen genom att orsaka att tobaken bliröverhettad. Varm tobak kan bränna pipan och orsaka obehag i munnen, så kallattungbett.
Rytmen i pipan
Också att dra för ofta kan orsaka samma problem som att dra för hårt som nämnts ovan. Dessutom
brinner tobaken snabbt och din pipa stannar i förtid.
Också att dra för sällan kan leda till att pipan regelbundet slocknar, vilket inte är något annat än frustration.
Att hitta rätt rytm för piprökning kan vara svårt och kräver lite övning innan det blir en självklarhet. Många entusiaster tror att tobak som är på väg att dö ut ger den bästa smaken.
En
långsam rytm skapar faktiskt sval rök och gör att oljorna i tobaken mjuknar, medan varm rök släpper ut ånga och bränner dem. Oroa dig därför inte för mycket för att tända den igen om den slocknar.
Tända pipan
Att tända pipan igen är en väsentlig del av att röka piptobak. Så det ska inte ses som ett misslyckande, det händer alla.
Om din pipa slocknade tidigt i skålen, applicera helt enkelt en låga över tobaken och ta några bloss för att tända den igen. Undvik att sätta lågan direkt på tobaken, eftersom det kan bränna den för snabbt.
Men om din pipa har slocknat längre ner kan du kasta bort lite aska innan du tänder den igen. Om du har en piprensare kan du använda den för att röra upp askan och sedan knacka på den för att få ut den ur skålen och ner i ett askfat. Efter en liten sedimentering kan du följa samma process som ovan för att tända den igen.
Det är värt att dumpa lite aska först, eftersom det kan smaka bittert och obehagligt att tända igen genom den. Ibland är det också så att
glöden helt enkelt kvävs av för mycket aska.
Om
pipan slocknar för ofta kan du behöva granska din tobakskonditioneringsteknik eller se om du tänder pipan på rätt sätt.
Det kan också vara så att tobaken var för fuktig när den först tändes.
Tändning av en tobakspipa
När du börjar vänja dig vid att röka pipa kan du kanske förutse att glöden kommer ut. Om du är tillräckligt snabb kan du mata pipan som du skulle göra med en skorsten för att förhindra detta.
För att hålla en pipa tänd, tryck helt enkelt index- och långfingrarna försiktigt på skålen och ta några puffar. Du kan också använda pipverktyget för att trycka på kupan för att hålla den tänd.
Om pipan var på väg att slockna kan du återtända tobaken och få den att brinna igen. För vissa erfarna piprökare blir detta en självklarhet och de kommer alltid att ha ett finger hängande frånvarande nära eller ovanför pipskålen.
Du har rökt färdigt
En tobakspipa är färdigrökt om du har tömt ut all tobak eller om du inte längre vill röka. I så fall kan du helt enkelt slänga innehållet i en askkopp.
Om askan är relativt färsk kan du knacka pipan i handen och resterna kommer att falla ut. Alternativt kan du använda skosulan om du är utomhus.
För
att undvika att skada pipan genom att slå på den använder vissa piprökare pluggar som har limmats fast i mitten av ett askfat.
De flesta tobakshandlare säljer korkar, som fungerar bra. Alternativt fungerar en champagnekork mycket bra.
Även om du inte behöver rengöra din pipa efter varje gång, är det ingen skada att köra en piprensare genom pipan om det passar dig. Du kan också använda en piprensare för att lätt avlägsna eventuella extra avlagringar.
Om du vill röka pipa regelbundet rekommenderar vi att du köper minst en andra pipa och alternerar dem dagligen.
I allmänhet bör träpipor inte rökas två dagar i rad på grund av fuktuppbyggnad. Om du låter din pipa sitta en dag kommer träet att svalna och fukten kommer att avdunsta.
Avancerade tekniker för piprökning
Vad
är back-olfaction? Ett ämne som vi också täcker i detalj när vi röker cigarrer, retro-olfaction är processen att andas ut genom näsan. Röken inhaleras aldrig, utan trycks bakåt i munnen och upp genom bihålorna.
Retro-olfaction är visserligen inte en specifik teknik för piprökning, men det är ett utmärkt sätt att upptäcka nyanserna i en tobak och dess smaker. Eftersom vi har känsliga aromreceptorer i näsgångarna kan du med retro-olfaction upptäcka hela spektrumet av smaker som tobak erbjuder. Det är
bäst att retro-olfiera precis efter att du har andats ut en liten mängd rök genom munnen för att verkligen få en känsla för smakerna och deras komplexitet.
Dra tillräckligt ofta för att hålla pipan tänd, men inte så ofta att den värms upp, vilket kan orsaka tungbitning eller skador.
.
Rökningsmetod
Rökning är en avancerad teknik för erfarna piprökare. Med stängd mun håller du pipan mellan tänderna och andas normalt genom näsan. När du andas in genom näsan får du bara en antydan till rök från pipan. När du andas ut genom näsan igen blåser du försiktigt ut en liten mängd rök ur pipan.
Efter cirka tre eller fyra andetag har tillräckligt med rök slutligen samlats i mungipan för att du ska kunna andas ut helt ur munnen. Denna åtgärd bränner tobaken mycket långsamt men säkerställer att den förblir tänd. Eftersom tobaken hela tiden, om än försiktigt, stimuleras av rökluften kan den utveckla en mer komplex och nyanserad smak. Resultatet blir en mycket mer långvarig och meditativ upplevelse, vilket kan resultera i rikare smaker.
Vanliga frågor om rökning
Att packa, tända och röka en pipa kan tyckas vara relativt enkla uppgifter, men det kan ta tid att bli perfekt. Med tiden kanske du till och med utvecklar dina egna tekniker som fungerar för dig. Fram till dess kan du stöta på några vanliga problem, som vi kommer att belysa nedan.
- Röret för varmt
- Gurglande ljud<./li>
- Tungbett
Röret är för varmt
Du kan se om en pipa är för varm när du inte längre kan hålla den bekvämt i dina händer. Ibland kan pipan vara så varm att värmen letar sig upp i skaftet. Ett
annat sätt att kontrollera om en pipa är för varm är att röra den mot kinden.
En varm pipa är vanligtvis kopplad till bloss som är för starka eller för snabba. Om detta händer dig regelbundet, var mer medveten om din teknik och försök att ta det lugnare.
Men du kanske upptäcker att långsammare framkallar att pipan slocknar. Kontrollera då fukthalten i din tobak och om du packat den rätt.
Olika tobaksblandningar kan ha en svag punkt när det gäller fukthalt och det kan vara svårt att bedöma detta utan att göra misstag.
Torr tobak brinner snabbt och producerar överflödig ånga, medan fuktig tobak kräver betydande luftdrag för att hålla sig tänd, vilket frigör ånga.
När pipan blir för varm, lägg bara ner den i några minuter för att svalna.
När pipan har nått en behaglig temperatur kan du plocka upp den igen och fortsätta. Den kan dock ha slocknat vid det laget.
Min rörgurglare
Gurglande är ett frustrerande ljud som låter obehagligt likt bubbelpipan på en barnleksak.
Gurglande pipor orsakas oftast av för fuktig tobak, vilket enkelt kan åtgärdas genom att låta tobaken torka innan du tänder den.
En annan vanlig orsak är att den är för hårt packad mellan tänderna, vilket gör att saliv droppar och samlas i skålen. Så prova att lossa på greppet och se om det gör någon skillnad.
Mängden fukt som samlas i skålen beror naturligtvis också på pipans form. På
samma sätt kan mängden som kan sugas in i munnen, vilket ger en mycket obehaglig smak, också påverkas av detta.
En annan typisk orsak är att du röker för snabbt. När du röker för snabbt överhettar du nämligen glöden. Som ett resultat kondenseras fukt i kammaren innan den lägger sig på botten av skålen.
Vad är tungbett?
En vanlig åkomma för många nya piprökare, men det fruktade tungbettet drabbar också erfarna entusiaster. Det beskrivs som en smärtsam eller öm irritation av tungan, men kan också påverka läpparna eller till och med gommen.
Den brännande känslan från tungbett kan vara så liten som milt obehag eller flera dagar av smärta. Det finns dock många teorier om orsakerna till tungbett och hur man förebygger dem.
Årsaker till tungbett
En del entusiaster inom pip- och blandtobak menar att tungbett är ett symptom på en kemisk förbränning. De menar att tobak med ett högt alkaliskt innehåll ger en kemisk irritation.
Till exempel har Virginiatobak ett högt pH och en koncentrerad mängd av den i en blandning kan orsaka tungbitning. Därför blandas
den ofta med andra tobakssorter för att minska detta obehag.
De flesta piprökare tror dock att tungbett i huvudsak är en termisk brännskada som orsakas av att munnen utsätts för het rök och ånga. Virginiatobak, särskilt ung Virginiatobak, är också känd för sin snabba förbränning och termiska brännskador.
Hur man stoppar bett
I själva verket kan var och en av ovanstående faktorer bidra till tungbett. Vi skulle dock hävda att det främst ärfuktigheten och temperaturen i din rök som orsakar det.
Till exempel röker nya medlemmar i pipcommunityt ofta ursinnigt för att skapa tjocka rökmoln som liknar en cigarr eller cigarett. Tobaken värms då upp och riskerar att bränna tungan. Dessutom är många piptobaksblandningar ganska fuktiga vid inköpstillfället. När pipan röks i detta tillstånd kräver den mer arbete för att hålla sig tänd. Som ett resultat
producerar den överflödiga fukten ånga, som är ännu hetare på grund av det rasande puffet.
Om du får tungbett föreslår vi att du först använder en mer avslappnad rökningsteknik, till exempel den som beskrivs ovan. Med lite övning kan du eliminera tungbett helt.
Om du tror att brännskadan orsakas av fuktig tobak föreslår vi dock att du torkar den innan du röker. Om tobaken bara är lite fuktig kan den lufttorkas i några minuter innan den röks. Mycket fuktig tobak kan också lämnas öppen en stund för att minska fuktigheten.